dijous, 2 de desembre del 2021

 HISTÒRIA DE LA FIRA DE LA PURÍSSIMA

En aquesta nova entrada del blog parlarem sobre la Fira de la Puríssima, la festa més important del meu poble, Sant Boi. Per a mi és una data molt important, ja que, des del meu punt de vista és l'inici de Nadal. Aprofito aquests dies per decorar la meva casa i posar l'arbre de Nadal.


La Fira de la Puríssima es tracta d'una de les festes més antigues de Catalunya, i se celebra una vegada a l'any a Sant Boi de Llobregat. Té lloc els dies 6,7 i 8 de desembre per diversos carrers i altres espais emblemàtics del poble. Aproximadament, té prop de 52000 m2 de recinte firal, 11900 m2 de superfície d'exposició i més de 480 expositor, que generen un impacte econòmic aproximat de 5 milions d'euros. 

Sant Boi ha celebrat aquesta fira des de 1947, tot i que l'esdeveniment té les seves arrels en les Exposicions de Fruites d'Estiu que aquesta localitat organitzava el mes de juliol a partir de l'any 1932. Aquestes exposicions se celebraven l'Ateneu Santboià per iniciativa del Sindicat Agrícola i altres institucions. El 1926 la Biblioteca de Sant Boi va començar a dinamitzar el sector agrícola adquirint publicacions tècniques relacionades amb l'agricultura i organitzant cicles de conferències i exposicions. El 1932 l'exposició va tenir molta rellevància i el president de la Generalitat Francesc Macià va inaugurar-la.


En l'època de la postguerra només es va celebrar una Exposició de Fruites i Hortalisses l'any 1941. No va tenir continuïtat a conseqüència de les dificultats del període polític internacional. El 1947 es va fer per primera vegada una Fira de Planters d'Arbres Fruiters i d'Adorn, celebrada el 8 de desembre.

La Fira de Planters va incorporar productes de la pagesia local que van guanyar molt protagonisme. A partir de 1963 es van incorporar també el comerç i la indústria local, per compensar el declivi que havia experimentat la Fira en els darrers anys.
L'any 1965, es va celebrar un concurs entre els pastissers locals. En aquest moment, comença l'inici de la tradició gastronòmica de la Fira de la Puríssima: els Fadrins de Sant Boi, un pastisset individual a base de pomes coronades amb una cirera vermella.

A l'època dels anys 70, la Fira va incorporar progressivament activitats culturals en la seva programació, com el concurs de pintura ràpida i de fotografia. Als anys 90 va començar la consolidació de la Fira, amb la incorporació de nous sectors expositors i nous àmbits, cm l'artesania, l'automoció i les entitats culturals i cíviques de la vila.

En l'actualitat, la Fira ocupa els carrers principals de Sant Boi, des de la plaça de l'Ajuntament fins al carrer Salvador Seguí. El sector agrícola continua tenint un paper prepotent en aquest esdeveniment, amb la tradicional Exposició de Fruites i Verdures. Es tracta d'una mostra artística de paneres i construccions vegetals organitzada per la Cambra Agrària i feta amb els productes de la pagesia local. Durant cada dia hi ha degustacions de productes amb denominació d'origen i carxofes del Baix Llobregat. A la Rambla es pot veure la Fira de Planters, una de les més importants de la comarca i hereva de la de 1947.


Els fadrins de Sant Boi es tracten del dolç típic de la Festa de la Puríssima. 














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  SANT BOI