dimarts, 8 de març del 2022

 QUARESMA, CARNAVAL I SETMANA SANTA

En aquesta nova entrada del blog parlarem sobre la relació que hi ha entre tres festes molt típiques: el Carnaval, la Setmana Santa i la Quaresma. 

Encara que no ho sembli, són festes que estan estretament relacionades.  Per què? Dons perquè aquestes depenen del calendari lunar, ja que l'inici del Carnaval té lloc el dijous anterior al dimecres de Cendra, que és el dia que comença la Quaresma. 

D'aquesta manera, també podem relacionar la Quaresma i la Setmana Santa perquè la primera comença 40 dies abans que la segona. Aquesta setmana es fixa cada any en base al calendari lunar. Es compta a partir de la primera lluna plena, després de  l'inici de la primavera en l'hemisferi nord. Per aquests motius, el Carnaval es celebrarà depenen del calendari lunar. 

A més, antigament,  la Quaresma tenia un origen d'abstinència, és a dir, que era un temps on no hi havien festes escandaloses, ja que simbolitza la retirada de Jesús al desert abans de començar la seva vida pública. I per aquest motiu, just abans de començar la Quaresma, venia l'etapa del carnaval, amb l'objectiu de fer gresca i divertir-se. 

Des de el meu punt de vista, actualment el Carnaval no té res a veure amb la Quaresma i la Setmana Santa, ja que simbolitzen aspectes diferents. 

Després d'aquesta petita introducció, explicaré l'origen i les tradicions d'aquestes tres festes:


  • CARNAVAL: L'origen d'aquesta festa és una mica complicat. Hi ha fonts que asseguren que es remunta a fa és de 5000 anys i el situen en l'Imperi Romà, ja que està relacionat a unes festivitats realitzades en honor al Déu Saturn. Altres, la situen en Grècia, ja que també celebren uns festejos similars on es venerava a Dionisi, entre altres. Al món, es celebren molts carnavals:   
                                                                                           Carnaval de Venècia: es va declarar festivitat en 1296. Va ser pels ciutadans una forma d'evadir-se dels problemes i també va servir per a la noblesa per barrejar-se amb la resta del poble, d'allí que les màscares cobrin especial importància en Venècia.  Carnaval de Rio de Janeiro: és diferent a la que es celebra a Europa. Va ser portat a Brasil pels espanyols i portuguesos durant la colonització. A l'actualitat, la samba i les desfilades de carrosses són les principals atraccions d'aquesta celebració.                                                             
  • QUARESMA: Hi ha indicis de que la Quaresma es va començar a celebrar al voltant del segle II, però en el segles IV va passar a ser oficialment una pràctica eclesiàstica, malgrat de que no va formar part del Primer Concili de Nicea. Era practicada amb rigurositat pels candidats al baptisme i per aquells el quals els seus pecats el van fer perdre el seu lloc en la comunió. En aquell moment, havien de penedir-se, vestint parracs i sent escampats amb cendra. Però aquesta celebració va morir al voltant del segles IX, sent reemplaçada per la celebració que tots coneixem.                             
                                                                                                                   Tradicions: una de les més importants, el Dimecres de cendra. Però també tenim altres com el dejuni, l'abstinència, vestir de lila o menjar peix. 
  • SETMANA SANTA:  Encara que la commemoració de la Setmana Santa data del segle II, els seus orígens estan relacionats amb la Pasqua Jueva, durant la celebració Jesús va patir la seva passió i la seva mort en la creu i va ressussitar al tercer dia. La Setmana Santa va néixer en el segle II de l'era cristiana amb la commemoració de la passió, mort i resurrecció de Jesucrist.          TRADICIONS: 
  • Setmana Santa a Sevilla: és una de les més famoses a Espanya. Aquesta processió es desenvolupa de matinada i està composta per aproximadament 2400 natzarens que es preparen durant tot l'any per aquest gran moment. 
  • Setmana Santa en Verges: A Verges, Girona fan la Dansa de la Mort, és un tipus de ball en el que participen dos adults i tres infants, que , disfressats d'esquelets ballen al ritme dels tambors. 
  • Setmana Santa en Conca: aquesta processió és un homenatge des de el respecte a a les mofes que va sofrir Jesucrist mentre arrastrava a creu fins el mont Calvari per ser crucificat. En aquesta celebració, canten, toquen la trompeta i beuen resolí, la beguda típica de Conca. 










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  SANT BOI