divendres, 26 de novembre del 2021

 DIA 25N DIA INTERCIONAL PER A L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA ENVERS LES DONES


En aquest dia, celebrem el dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones.

He crescut tenint por de sortir al carrer: recordo que quan vaig començar a sortir, les paraules dels meus pares eren: ves amb compte, no vagis amb desconeguts, si es fa fosc ves pel camí amb més llum... La por per que em passés alguna cosa anava creixent quan sortien casos de violència masclista a la televisió. Totes aquelles noies que havien desaparegut o havien matat eres persones normals, com la meva mare, la meva germana o jo. Totes tenien una característica en comú, eren dones. 

Les dones al segle XXI encara tenim por de sortir al carrer pel fet de ser dones. Suposadament, cada vegada estem en una societat més lliure i més segura per a tothom, però això no és cap veritat. Des de principi d'any d'any han estat denunciades 955 violacions, 42 dones han mort en mans d'homes. A més, un de cada cinc joves neguen la violència masclista. 


Per això, el més important és educar a les pròximes generacions, sense això, mai podrem avançar com a societat i mai es podran eliminar aquests problemes. S'ha de començar a ensenyar que tots dos gèneres són iguals. 

El primer pas per acabar amb la violència és començar erradicant els micromasclismes. Es tracta de tots els comportaments interpersonals, els comentaris verbals i les actituds exercides per homes o dones que contribueixen a la dominació i violència contra les dones en la vida quotidiana. Aquests, es troben a qualsevol lloc de la nostra vida quotidiana: entre la nostra família, l'escola, la televisió, els jocs, la publicitat... Tots aquests aspectes formen part de la cultura d'una regió, per això, educació i cultura han de treballar junts. L'educació ha de vindre de casa, però molts joves no tenen a cap referent a la seva llar, per això, l'educació als centres escolars és necessària. No només existeix la violència física, sinó que també la psicològica, la sexual, l'econòmica, la social, la vicaria... Totes són iguals de greu. Aquestes accions podem trobar-les a casa, al treball, al carrer a l'escola...És molt difícil fer que una persona gran canvi de mentalitat, però encara som a temps que les dones de les futures generacions puguin viure en una societat on puguin patir el fet de ser d'aquest sexe.

Cap persona s'ha de quedar callada si sofreix violència masclista. Mai t'has de quedar parat quan vegis a una dona sofrint violència. Potser aquella dona no era una persona important per a tu, però la pròxima pot ser la teva mare, germana, cosina... Ara més que mai, homes i dones ens hem de reunir per derrotar la barrera que ens separa per poder viure. Ja no ens importa assenyalar els culpables. Per totes aquelles que ja no hi són, ara més que mai no ens quedem callades, la lluita continua. 

Les primeres persones a utilitzar-ho van ser les dones feministes argentines a l'exigir la despenalització de l'abortament al congrés. Avui en dia, aquest signe reflexa la llibertat de decisió de la dona davant el món del seu cos. 
Totes les dones han de poder escollir si volen ser mares o no, ja que és el seu cos i cadascuna pot fer amb ell el que vulgui. 


Potser penses que una papallona no pot representar cap cosa en la lluita contra el masclisme. Però, no es tracta d'una simple papallona, sinó que estem parlant anomenada Vanessa Atalanta. Aquesta rep el nom en honor a una figura de la mitologia grega que enllita una dona que es va rebel·lar contra els esquemes patriarcals i es va negar a seguir les normes de gènere. La Atalanta simbolitza la dona que no es va quedar quieta, que no es va callar i que es va rebel·lar contra tots aquells esquemes patriarcals d'aquells temps, però que ens transporten fins al nostre present, on la lluita feminista cada vegada té més visibilitat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  SANT BOI