divendres, 25 de març del 2022

 EVOLUCIÓ DE LA CALAVERA AMB ELS OSSOS CREUATS

En aquesta nova entrada del blog parlaré sobre com un símbol ha anat evolucionant o canviant el seu significat al llarg de la història: 

El símbol que he escollit és la calavera dels ossos creuats. Aquest, té una llarga història arran el món.  A l'actualitat s'ha convertit en un sinònim de mort. Originalment, era una advertència en les entrades dels cementiris, i la imatge va ser adoptada per molts grups a través dels anys per atemorir els seus enemics o per simbolitzar una organització. També, ha estat utilitzada per faccions militars, societats secretes i per advertit a la gent contra verins. Possiblement creguis que sempre ha estat el símbol dels pirates, ja que és l'atribució més coneguda, però no sempre ha estat així:  

Alguns dels primers usos de la calavera van ser per assenyalar els cementiris o els llocs de descans per als morts. Les cultures europees utilitzaven les calaveres i els ossos reals per marcar les entrades a aquestes zones, i amb el temps la imatge va ser associada amb la mort. Una gran part d'utilitzar-les en aquests llocs era per foragitar els lladres de les tombes. També, era una advertència pels intrusos durant la Pesta Negra, per no entrar per por a contagiar-se de la plaga. La pràctica va continuar durant els segles i es va portar al Nou Mont pels missioners espanyols.

Possiblement, l'ús més famós de la calavera i els ossos creuats sigui durant els segles XVII i XVIII. Coneguda com la "Jolly Roger", la bandera s'alçava amb freqüència per fer que les víctimes es rendissin sense lluitar. Tiren una dolenta reputació i a més tallar caps els hi donava avantatge els pirates quan atacaven els vaixells, a més, posar la bandera al pal ajudava a difondre temor. Els orígens de la bandera són un misteri, alguns atribueixen la seva creació a Barbanegra, encara que el terme ja s'utilitzava al 1721. Altres historiadors creuen que una petita banda de Cavallers Templaris es va escapar i va utilitzar les imatges per atacar els vaixells lleials a Roma. 


Anys més tard, concretament el 1829, l'estat de Nova York va promulgar una llei que forçava a tots els fabricants de verins a col·locar aquest símbol en les etiquetes per ajudar els analfabets a identificar amb major facilitat substàncies perilloses. Això es va estandarditzar al voltant del 1850, quan la majoria dels països van passar a un sistema en el que les etiquetes es feien en vius colors amb el símbol. Tanmateix, en 1880, la major part d'etiquetes van tornar el seu color inicial per estalviar costos, però la calavera es va mantenir. A l'actualitat, cada verí va amb una imatge petita, simbolitzant la possibilitat de mort si es consumeix el producte.  

D'altra banda, hi ha una llarga tradició militar en l'ús d'aquest símbol com emblema per batallons o per organitzacions. Sota l'Alemanya Nazi, els agent del SS de Hitler portaven un petit pin amb una calavera i ossos creuats als seus barrets. Els Llancers Reials de l'Armada Britànica de la Reina utilitzen aquesta imatge com emblema, adoptada per una tradició establerta durant les guerres de França i la Índia. Els batallons de reconeixement de la Marina dels EUA utilitzen aquesta imatge, junt amb l'Esquad. 

Des de la meva perspectiva, i com es pot observar, la calavera amb els ossos creuats representa la mort d'una persona, llavors, crec que el fet d'utilitzar aquest símbol és per fer veure a a les persones que el lloc o la cosa on es troba aquesta figura és perillós. La mort es un tema que espanta molt a la gent, per això, la gent té molt de respecte quan veu aquesta imatge.
Per això, s'utilitzava en els cementiris, perquè a més que estaven plens de restes de persones era una manera de espantar els lladres per dir-los que podien acabar així. A més, com he dit, la mort dona por i per aquest fet segurament els pirates i els nazis l'utilitzaven per a que la gent els tingués respecte.
Actualment, la calavera simbolitza la mort i el perill  d'algun lloc o d'alguna cosa a la qual no t'has d'apropar. 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

  SANT BOI