diumenge, 22 de maig del 2022

 SANT BOI





 SANT BALDIRI

Bona tarda i benvinguts al meu blog! 

Com a motiu que hi som a la Festa Major de Sant Boi, he decidit que parlaré sobre un Sant que està molt lligat amb el meu poble, Sant Baldiri. 

Imatge de Sant Boi de Llobregat

Sant Baldiri

Per començar, qui va ser Sant Baldiri? Realment, es sap molt poques coses sobre aquest sant. Situant-nos en el segle IV d.C, segons les seves actes, Sant Baldiri, que n'era un màrtir, havia arribat d'un país estranger a evangelitzar el sud de les Gàlies. Un dia en que es va festejar en     Nimes una festa en honor a Júpiter, el sant va parlar a la gent sobre la veritat del cristianisme i la falsedat del paganisme. Per aquest motiu, immediatament va ser arrestat i decapitat. Va patir assots i molts turments fins ser decapitat amb un destral. Se'l representa vestit amb dalmàtica i portant un Evangeli, que simbolitzen la seva condició de diaca, també, se'l representa amb un destral a la seva altra mà. A més, se li atribueix el arbre del llorer ja que en les xilografies apareix amb aquest. Es diu que aquest arbre va créixer al costat de la seva tomba i que va ser curativa.

Mort de Sant Baldiri
A Espanya, Sant Baldiri és molt important en:

  • Castella i Lleó ja que n'era el sant predilecte tret en processió per pregar pluges en temps de sequeres. Per això, les rogatives que es coneixen en terres xerrades a aquest sant són nombroses. 
  • A la Rioja, especialment a la localitat de Muro de Aguas, en aquesta localitat es celebra la seva festa el tercer diumenge de maig. 
  • A Catalunya, concretament a Sant Boi, que el commemoren  amb una església.

ESGLÈSIA DE SANT BALDIRI
L'Església de Sant Baldiri, també coneguda com la catedral del Baix Llobregat, la trobem ubicada justament al Casc Antic de Sant Boi, a prop del riu Llobregat.
Des de la plaça de l'església es pot veure la panoràmica de tot el delta del Llobregat i de Barcelona. 
L'església està documentada des de l'any 966. Es sap, que l'any 1040 es treballava en una església d'estil romànic amb cobertura de fusta, que va fer les funcions de parròquia amb la de Sant Pere, que va acabar per desaparèixer a la Guerra del Francès, que finalment va ser substituïda per un nou temple al segle XVIII.
Un senyor, anomenat Francesc Albert, va impulsar la construcció de la nova parròquia. Les obres es van iniciar el 1710, i es van donar per acabades amb l'inici del culte al 1752. En principi, encara h havia un cementiri al costat, però amb unes noves lleis que van sorgir al segle XIX, es va traslladar i es va guanyar espai per a la Plaça de l'Església. 
L'edifici que trobem a l'actualitat va ser construït entre el 1710-1752. Té tres naus capçades amb un absis rectangular i campanar de torre poligonal. De l'edifici, es destaca la portalada barroca, que té una fornícula central amb la imatge del sant.
Imatge per dins de l'església
Encara podem trobar petites traces del que era l'edifici romànic: restes de les antigues capelles laterals, capelles laterals, al carrer de la Pau. 
A l'interior del temple, a la capella de la Pietat, hi ha el sepulcre de Rafael Casanova, símbol del nacionalisme català, que va morir a Sant Boi l'any 1743. 



dimarts, 10 de maig del 2022

 SIMBOLOGIA de la 2a PASQUA

En aquesta nova entrada, a commemoració que estem a prop de la 2na Pasqua, parlarem sobre la simbologia d'aquesta festa.

Però, per començar, quan es celebra i que és la 2na Pasqua? Segons expliquen les sagrades escriptures, 50 dies després de la resurrecció de Crist, l'Esperit Sant es va aparèixer davant els seus deixebles més fidels i els i va encomanar l'inici de la tasca evangelitzadora. A partir d'aquell moment, els apòstols van començar a recórrer el món per fer difusió de la fe cristiana i, per això, l'Esperit Sant el va dotar amb la comprensió de diverses llengües. 
Per això, aquest any, el dia 6 de juny es celebra la segona Pasqua, la festa té lloc el cinquantè dia després del diumenge de Resurrecció.


Després d'aquesta petita introducció, exposaré els diferents símbols de la 2NA Pasqua:

  • Pentecostés: aquest, té una significació profundament espiritual perquè simbolitza l'arribada e l'Esperit Sant i el descens sobre els seus apòstols. És la confirmació de la promesa de Jesús de batejar les ànimes dels seus deixebles i de totes aquelles que van creure en la seva paraula. Es commemora la Vinguda de l'esperit Sant sobre els Apòstols i la Mare de Déu, cinquanta dies després de la Resurrecció de Jesucrist. Aquesta festa tanca el temps Pasqua.
  • L'Esperit Sant és la "Tercera Persona de la Santíssima Trinitat". Tal com explica el catecisme, havent-hi només un Déu, hi ha en ell tres persones distintes: Pare, Fill i Esperit Sant. Hi ha doncs que són regals de Déu que només es podem rebre per l'Esperit Sant. 

  • Un altre símbol que trobem s el vent, aquest símbol està relaciona amb la fugida d'Egipte, justament quan Moisès va travessar el mar amb el bastó. El vent simbolitza l'Esperit Sant.


  • Un altre element és el foc, és el símbol de Déu, està relacionat amb tot allò diví, es a dir, amb la força divina.



  • El nombre 7 també és sagrat i màgic. Aquest número és el de la perfecció, tant que Déu va beneiir el seté dia i el va reservar com a sagrat. 


  • El color vermell representa l'amor de l'Esperit o de les llengües de foc. A més, és el color de les vestimentes.


  SANT BOI